Apa Itu Gimp

on 25 November 2011


Apa Itu Gimp ? GIMP (The GNU Image Manipulation Program) ialah sebuah perisian penyunting grafik raster yang digunakan untuk memproses grafik digital dan foto.

Perisian Gimp ini lebih ringan kalau dibandingkan dengan adobe photoshop (PS) yang memerlukan ram yang tinggi dan graphic card bagi menyokong fungsi 3D. Walaupun Gimp ini tidak mampu untuk menyaingi kemampuan yang dimiliki  PS dengan plugin yang banyak disediakan dan fungsi-fungsi yang tidak dimiliki oleh Gimp. Namun ianya bolehlah sebagai pengganti bagi anda yang mahukan perisian yang seumpama PS.

Kegunaan biasa merangkumi untuk mewujudkan grafik dan logo, gambar resizing dan mengeluarkan hasil, mengubah warna, megabungkan lukisan-lukisan pelbagai, melepaskan imej tidak dikehendaki ciri-ciri, dan penukaran antara imej lain format. Gimp boleh juga diguna pakai membentuk asas format lukisan-lukisan hidup dalam Format GIF.

Ia sering digunakan sebagai perisian bebas photoshop penggantian untuk adob, paling banyak industri editor bitmap telah digunakan dalam tulisan huruf demi huruf dan grafik; walau bagaimanapun, ia bukanlah dibentuk untuk menjadi klon Photoshop. Maskot projek ini diberi nama wilber.

Projek ini telah dimulakan pada tahun 1995 oleh Spencer Kimball dan Peter Mattis dan diselenggara oleh keseluruhannya sukarelawan di bawah auspices projek GNU. GIMP merupakan Open Source (Perisian Bebas), percuma dan disediakan dengan Lesen Awam Am GNU.


Developer(s) The GIMP Development Team
Initial release January 1996
Stable release 2.6.11  (October 4, 2010; 13 months ago) [+/−]
Preview release 2.7.3  (August 22, 2011; 2 months ago)
[+/−]
Development status Active
Written in C and GTK+
Operating system GNU/Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, FreeBSD, Solaris, AmigaOS 4
Available in 52 languages in GIMP 2.6 (37 fully translated, others partly translated)
Type Raster graphics editor
License GNU General Public License
Website www.gimp.org


{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

 
© Mahir PC | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO